14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Главният секретар на МВР подава оставка, съобщи самият Петър Тодоров пред БНР.

„Днес подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия си професионален път като полицай. Преминах през всички нива, за да стигна до най-високото. Благодаря на хилядите достойни колеги, с които работихме през цялото това време. Вярвам, че ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност“, заяви още Тодоров и добави:

„За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда“.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че не приема да бъде хулен от конюнктурни политици.

Сред мотивите си за оставката той открои невъзможността да работи в настоящата ситуация.

Той допълни, че искането за неговото отстраняване, е свързано със записа, изнесен от независимия вече депутат Радостин Василев. Според Тодоров мотивите да се иска неговото отстраняване нямат никакво отношение към работата му.

„Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в пряка връзка със записа, който изтече преди три месеца от една партийна централа, в който се казваше, че „нашето МВР ще прави нашите избори“, посочи Тодоров.

Главният секретар на МВР допълни още, че мотивите, с които Калин Стоянов иска неговата оставка, не са сериозни.

„Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина“.

Според Петър Тодоров професионалната оценка за свършеното от него и колегите му, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.
Той благодари за доверието на президента Румен Радев и каза, че остава приятел на всички служители на вътрешното министерство.

По процедура Петър Тодоров трябва да депозира оставката си в Министерски съвет, а оттам да предложат на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му.
Оставката на главния секретар на МВР беше поискана от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов след убийството на Алексей Петров заради липса на доверие, пропуски в организацията и контрола, които са довели и до смъртта на полицаи, и различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в МВР.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img