19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Германският парламент одобри важна реформа за намаляването на броя на депутатите в Бундестага

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Германският парламент одобри днес важна избирателна реформа за намаляване на броя на депутатите в Бундестага. Съгласно промените парламентаристите в долната камара на германския парламент вече ще бъдат само 630, съобщи ДПА.

През годините броят на депутати в германския парламент нарасна на 736 поради сложната система за гласуване в страната, която дава възможност броят на законодателите да нараства в зависимост от резултатите от изборите. 

По време на последните разгорещени дебати по повод реформата политиците от управляващата коалиция обвиниха опозицията, че отказва да промени нещата.

Говорителят на парламентарната група на „Германска социалдемократическа партия“ (ГСДП) по въпросите на вътрешната политика Себастиан Хартман заяви пред депутатите, че целта на плана е „прост и разбираем избирателен закон“.

Проектозаконът бе отхвърлен от консервативния блок „Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз“ (ХДС/ХСС) и от крайнолявата партия „Левите“. Заместник-председателят на парламентарната група на „ХДС/ХСС“ Александър Добринт заяви, че реформата има за цел да изтласка „Левите“ от парламента и поставя под въпрос „правото на съществуване на ХСС“. „Вие правите реформа за себе си“, за да затвърдите електоралната сила на управляваща коалиция, каза той.

На националните парламентарни избори германските граждани гласуват два пъти – един път пряко за регионален кандидат и един път за партийна листа, която определя относителната сила на партията в парламента.

Ако дадена партия спечели повече гласове чрез първото гласуване, отколкото ѝ се полага въз основа на второто, броят на депутатските места в парламента може да се увеличи над минималния брой от 598, за да се гарантира, че всяка партия разполага с необходимия брой места в Бундестага.

След влизане в сила на реформата даден кандидат може да спечели при прякото гласуване за него в неговия избирателен район и въпреки това да не влезе в Бундестага – което е неизгодно най-вече за опозиционните партии.

Източник: Симеон Томов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img