26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Георги Ганев: Очакванията са, че ще можем да покрием всички критерии за прием в еврозоната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Очакванията са, че ние ще можем да покрием всички критерии за прием в еврозоната. Голямата въпросителна продължава да бъде инфлационният критерий с валутния ни борд. От данните на ЕЦБ виждаме, че в Европа инфлацията се увеличава в последния месец, докато в България инфлацията продължава да спада. Това е в наш плюс за приемането ни в еврозоната. Това заяви икономистът и депутат от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Георги Ганев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Всички българи трябва да знаят, че от курса 1,95583 няма мърдане. От законодателството също няма мърдане. Горе-долу се запазват същите правомощия на БНБ, само че централната банка вече ще трябва да прави своя парична политика“, обясни той.

По думите му засилените проверки при търговията с горива ще имат добър фискален ефект. „Последните месеци на миналата година бяха белязани от сериозно повишаване на приходите. Когато има редовно правителство събираемостта се затяга, при служебните – контролът е по-занижен. По-добре е НАП да следи и контролира големите данъкоплатци, а при по-малките да мине на едно по-рядко ниво на проверки, но с по-голям ефект. Нека изчакаме да излязат и данните на Министерство на финансите, за да разберем имат ли ефект проверките и събираемостта“, призова икономистът.

Според думите на Георги Ганев, ако не ни дадат касова бележка можем да не платим, но вече има варианти за забавяне на връчването. Когато фискалният документ е издаден обаче, клиентът е длъжен да плати.

Той бе помолен да коментира казус, при който клиенти в заведение са получили касова бележка със сметката, прибрали са документа и са казали, че не им е връчена и са си тръгнали. Ганев заяви: „Г-н Алибегов е голям противник на всички мерки за изсветляване на този бизнес. Заведението винаги може да заведе иск, ако е претърпяло вреди“.

Депутатът от ПП-ДБ каза още, че се надява сглобката да продължи да функционира и след ротацията, „но не безпроблемно, а със скандали, защото са здравословни. Трябва да се направят обективни измерители за дейността на всеки министър. Не би било лошо сглобката да свърши и тая работа преди да реши да сменя някой“, каза още Георги Ганев.

Нова Нюз, „Денят на живо“

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img