19.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

Френската министърка на външните работи призова Азербайджан да разблокира пътя към Нагорни Карабах

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Френската министърка на външните работи Катрин Колона призова Азербайджан да премахне новоизградения пропускателен пункт на пътя, свързващ Армения с оспорваната територия Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Тя направи това по време на първия етап от деликатна дипломатическа мисия в двете страни. Коментарите ѝ в Баку предизвикаха рязък отговор от страна на азербайджанския ѝ колега, което подчерта чувствителното естество на мисията.

Азербайджан и Армения водиха две войни за Нагорни Карабах в рамките на последните три десетилетия. Провинцията е международно призната за част от Азербайджан, но населението ѝ е съставено основно от етнически арменци и я управлява сепаратистка администрация.

Миналата неделя Азербайджан изгради нов пропускателен пункт в Лачинския коридор, който води към Карабах, и Армения заяви, че това е грубо нарушение на споразумението за прекратяване на огъня между двете страни от 2020 година. Този ход също така предизвика опасения от страна на САЩ.

„Осъждаме едностранните мерки, наложени от страна на Азербайджан на входа на Лачинския коридор“, заяви Колона на съвместна пресконференция с азербайджанския министър на външните работи Джейхун Байрамов. „Свободата на движение в коридора е от жизнено важно значение за възстановяване на доверието“, добави тя.

Байрамов отговори, че Азербайджан е казвал през последните две и половина години, че Армения използва коридора за прехвърляне на оръжия и бойци в Карабах, но не си спомня „Франция да се е изказвала против Армения“.

Източник: Владимир Арангелов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img