12.7 C
София
петък, април 19, 2024

ФБР работи с американски компании, за да събира доказателства за извършени военни престъпления в Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Украйна работи с Федералното бюро за разследване на САЩ и американски компании за събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руснаци, като например геолокационни данни и информация от мобилни телефони, заявиха днес високопоставени лица, цитирани от Ройтерс.

Украинските власти събират дигитална информация от бойното поле и от градовете в Украйна, опустошени от войната, която започна миналия февруари, каза Алекс Кобзанец – специален агент на ФБР, който по-рано е работил като юридически аташе на бюрото в Украйна.

„Събирането на такива данни, анализът им и обработването е нещо, с което ФБР има опит в дейността си“, каза Кобзанец на конференция в Сан Франциско, свързана с киберсигурността.

Работата включва анализиране на информация от мобилни телефони, криминологични анализи на ДНК проби, както и изследване на части от тела, взети от бойното поле, каза той.

„Следващата стъпка е работата с националните американски оператори и трансфериране на информацията, получаване на информация за геолокацията, когато това е възможно“, допълни Кобзанец.

Работата отразява задълбочаващото се сътрудничество между САЩ и Украйна на киберфронта, където Русия често е противник и на двете страни.

Руското правителство за момента не е коментирало въпроса.

Агентът добави, че през последната година и половина ФБР е работило с Украйна за разпознаване на колаборационисти и руски шпиони в Украйна, както и на представителите на руските сили, които са действали в околностите на Киев в момента на инвазията.

Длъжностните лица и компаниите за сигурност в САЩ са главен партньор на Украйна в опитите ѝ да се справи с руските кибератаки, с които се бори поне от 2015 г.

Иля Витюк, ръководител на отдела за киберинформация и киберзащита към Службата за сигурност на Украйна, каза, че освен че броят на руските атаки срещу Украйна се е увеличил през последните няколко години, през последните месеци те са станали по-целенасочени.

„Много е трудно да докажем кой е отговорен за някое престъпление“, каза Виктюк. „За нас е много е важно да получим колкото се може повече информация за руските киберпрестъпления, защото събираме всички тези данни и ги включваме в криминалните досиета“.

„Вярваме, че този случай за кибервоенните престъпления е нещо ново“, допълни той. „За пръв път си имаме работа с пълномащабна кибервойна“.

Източник: Анелия Пенкова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img