18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Европейският парламент иска трибунал за военните престъпления в Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Европейският парламент прие резолюция, в която настоява да бъде създаден специален международен трибунал за военните престъпления, извършени в Украйна. Става дума за орган, който да разследва престъпления, за които Международният наказателен съд няма юрисдикция. Той трябва да търси отговорност от политическите лидери на Руската федерация и военните командири, както и от съюзниците им. 

Европейският съюз трябва да предприеме спешни действия, тъй като съществува сериозна опасност да бъдат унищожени доказателства, свързани с военните престъпления, подчертаха евродепутатите.

Те приеха също и резолюция за разширяване на мандата на „Евроюст“, така че на агенцията да се даде възможност да съхранява и анализира доказателства, свързани с военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Те могат да включват ДНК профили, пръстови отпечатъци, снимки, видео и аудиозаписи.

На усещането на безнаказаност на Русия, подхранвано от 20 години при войните в Чечения, Грузия и Сирия, трябва да се сложи край, заяви евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Рафаел Глюксман.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img