14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

ЕП и Съветът на ЕС се споразумяха за нулеви емисии при новите автомобили и лекотоварни коли до 2035 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение за нулеви емисии при новите автомобили и лекотоварни коли до 2035 г. За да влезе в сила обаче, то трябва да бъде официално одобрено и от двете институции.
По настояване на Европейския парламент Комисията трябва да представи методология за оценката и информирането за данните за пълния жизнен цикъл на емисиите на въглероден диоксид на продаваните на пазарите в ЕС коли и ванове до 2025 г.
До края на същата година, а след това – на всеки две години, тя ще публикува доклад за напредъка към нулевите емисии по пътищата.
Споразумението предвижда съществуващото европейско финансиране да бъде насочено към преминаване към коли с нулеви емисии и свързаните с него технологии. Най-вече трябва да има средства за малките и средни предприятия, свързани с веригата за доставки за автомобилната индустрия и уязвимите региони и общности.
Предвидени са обаче и дерогации. До края на 2035 г. те могат да бъдат дадени на дребни производители на коли – от 1000 до 10 000 годишно и на ванове – от 1000 до 22 000. След това те ще продължат за тези, които произвеждат по-малко от 1000 коли годишно.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img