26.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

Екатерина Захариева: ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел. Моят призив към тях е да кажат с кой от приоритетите на Мария Габриел не са съгласни. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Тя заяви, че се надява разумът в коалицията да надделее, защото звучи несериозно да очакват подкрепа за втория мандат, ако категорично отхвърлят първия. „Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, който да влезе в правителство, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят. Това, извинявайте, ама е абсолютно безсмислено. По законодателната програма и по спешните закони, включително и по съдържанието им, нямаме разминаване на 99% от тях“, каза Захариева.

Тя определи твърденията на Владислав Панев, че лидерът на ГЕРБ е принуден да подкрепи втори мандат на ПП-ДБ, за да избегне наказателно преследване от главния прокурор, като смешни и несериозни. Допълни, че никой от ПГ на ГЕРБ-СДС не се страхува в лично качество от заканите на Гешев.

„Лидерът ни много пъти е казвал, че ако се разберем предварително, това в чий мандат е е технология. Лошото е, че не виждам да сме се разбрали предварително и не виждам логика как, ако не се случат нещата с първия мандат, ще се случат с втория“, коментира още Захариева.

Разговорите между ГЕРБ, ДПС и ИТН за състава на проектокабинета „Габриел“ продължават и в момента. Съставът му ще бъде обявен утре.

„Крайно време е България да има редовно правителство, защото две години сме в режим на свободно падане. Убедена съм, че ще ни разделят от Румъния, ако няма редовен кабинет и съм убедена че това може да се случи още тази година. Ако няма редовен кабинет, няма как да влезем в „Шенген“, защото няма как да се изгради доверие към държава, в която две години не се знае какво се случва. Изглеждаме много несериозно в очите на другите държави, както и на българските граждани“, заяви Захариева.

Тя коментира, че няма обяснение за поведението на БСП и защо в рамките на няколко часа миналия понеделник са променили позицията си относно подкрепата си към Мария Габриел.

Тя изтъкна, че 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство и това е проличало при гласуването на промените в НПК в петък. За да има правителство на конституционната реформа, обаче, първи трябва мнозинство за правителство.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img