14.8 C
София
сряда, май 29, 2024

Екатерина Захариева: Най-добре е в този кабинет да бъдат по-политически неутрални лица

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

 ПП-ДБ трябва да направят компромиси и присъствието на Асен Василев като финансов министър ще затрудни работата на кабинета – това заяви в студиото на „Денят започва“ Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

„Най-добре е в този кабинет да бъдат по-политически неутрални лица. Добри експерти, които да могат да започнат от ден 1 и въпреки, че трябва да им дадем 100 дни, те дефакто няма да ги имат тези 100 дни. Те трябва да предложат бюджет след 2 седмици. До колкото разбирам те настояват Асен Василев да е финансов министър. Не знам обаче дали не трябва да помислят сериозно отново и не само, че той е ярко политическо лице и с противоречиво мнение и напрежение и от нас, но не само, за това какво ще се случи когато отиде в администрацията, защото от неговите уста са най-проблемните изречения. И не само, че не се извини, той ги потвърди.“

По думите ѝ, има голям отпор за това да има избрано от парламента правителство.

„Отпор от тези, които искат президентска република. От тези, които искат България да направи завой и да се откаже от ясната, последователна, независимо кой е управлявал през последните 33 години, геополитическа ориентация на България“, уточни тя.

Тя посочи, че от самото начало на преговорите най-сходни са позициите им с ПП-ДБ по отношение на икономическото развитие, на геополитика, бюджетната дисциплина, еврозоната и Шенген.

„Отговорността към България ни тласка да говорим с тях за кабинет и да направим всичко възможно и не малко компромиси, всъщност много компромиси. До сега направихме всичко възможно и мисля, че от тук нататък трябва да се направят компромиси и от другата страна“, поясни Екатерина Захариева.

Според нея, без изменения в Конституцията, няма как да се направи сериозна съдебна реформа, която да е приета от максимално широк кръг от българските граждани, а това може да стане с разговор с другите политически сили. И никой от тях не е казал, че не иска съдебна реформа, добави Захариева.

„Конституционна реформа няма как да стане с по-малко от 160 народни представители. По мое мнение е по-добре да са и от 200 нагоре, защото това ще направи устойчива тази съдебна реформа. Ние сме парламентарна република и това означава максимално широка подкрепа и от страна на гражданите“, каза още Захариева.

Още от началото, когато се видя изборният резултат, на нас като отговорна политическа сила ни беше ясно, че е изключително сложна задача. За пореден път българският избирател каза на политиците, че трябва да се разберете и искаме да работите заедно, подчерта Захариева и допълни:

„Не случайно призовахме всички към отговорност. Абсурдно е това, което се случва в България – 2 години да не можем да съставим редовен кабинет. Държавата да е абсолютно в безтегловност, с разбити институции, с липса на доверие, със срив на парламентаризма и парламентарната република. Това, което ни води е интересът на България.“

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img