23.8 C
София
петък, юни 21, 2024

ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Брюксел предложи на държавите членки на ЕС 11-и пакет от санкции във връзка с войната на Русия в Украйна, с които се цели да се ограничи избягването на санкции, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

„Този пакет ще бъде насочен към прилагането на санкциите, тяхната ефективност и как да избегнем заобикалянето им“, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Като част от пакета изпълнителният орган на ЕС препоръча да се спре износът на чувствителни технологии за осем китайски компании заради подозрения, че ги продават на Русия, според документ, видян от АФП.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в сряда, за да започнат обсъждане на последните предложения.

Но някои европейски дипломати признават, че блокът вече е близо до достигане на границата на широките мерки, за които всички страни от ЕС са готови да се споразумеят.

Сега Брюксел насочва вниманието си към преодоляване на пропуските във вече въведените санкции.

ЕС желае да ограничи реекспорта на чувствителни технологии, които могат да бъдат използвани на бойното поле, като например микрочипове, през трети страни за Русия.

Европейските служители се оплакват, че в страни като Турция, ОАЕ и бившите съветски републики в Кавказ и Централна Азия се наблюдава огромно увеличение на вноса на санкционирани стоки.

Дружества от Армения, Иран, Узбекистан и Обединените арабски емирства също са в списъка на тези, за които комисията предлага да се ограничи износът.

Като част от новите предложения ЕС също така се стреми да рационализира тромавата си процедура за преследване на държави, замесени в заобикаляне на санкциите.

Настоява се за създаването на механизъм, който да позволи ЕС да ограничава износа на определени стоки за трети държави, за които има съмнения, че служат като канал за Русия.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img