9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Депутатите задължиха МФ да продължи да отговаря за международните арбитражи на инвеститори срещу България

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Депутатите задължиха със свое решение Министерството на финансите да продължи да отговаря за международните арбитражи на чужди инвеститори срещу България. Така е и сега, такова е положението от 130 години. Но от финансовия министър дойде за пореден път предложение дейността да се прехвърли към правосъдното. Депутите видяха в прехвърлянето на делата за милиарди – опит за схема за източване на пари.

Със 163 гласа „За“ депутатите приеха предложението, внесено от депутата Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, да бъде задължено финансовото министерство да продължи да отговаря за арбитражите. То беше подкрепено и от ИТН и ДПС. Против гласуваха единствено от ПП-ДБ. Според „Възраждане“ и „Има такъв народ“ опитът за прехвърляне на арбитражните дела от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието е схема за източване на пари, свързана с бившия говорител на правителството „Петков“ – Лена Бориславова.

„Става въпрос за едни арбитражни дела, които България води за около 4 млрд. Понеже те ще свършат някой ден, искат да сменят международната кантора с такава, приближена до Лена Бориславова, с нея да се сключи ново споразумение за около 2 млрд. Никой обаче не иска да си сложи подписа под това и затова Асен Василев иска да прехвърли делата към колегата си“, заяви Деян Николов от „Възраждане“.

„Аз не съм убеден, че Асен Василев го прави това по собствено желание. Просто на Лена не може да ѝ се удържа, когато се размрънка на Киро, Киро мрънка на Асен и става това, което става в момента“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

„Изведнъж ПП решава, че тази дирекция, може би е прекалено малко, че от 15 дела печели 15 пъти. Трябва да бъде преместена в Министерството на правосъдието. Хубаво би било Асен Василев да бъде тук, за да разберем наистина логиката – нещо, което се справя добре, когато една администрация работи, ние да я преместваме в друга“, заяви Драгомир Стойнев, ПГ на „БСП за България“.

От ПП-ДБ не видяха нищо съмнително в идеята на финансовото министерство.

„Каква кражба, какво беззаконие, човек не разбира какво се съдържа в този термин. Има предложение за реорганизация от едно министерство към друго“, коментира Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Правосъдният министър Атанас Славов потвърди, че държи дейността по представителството да остане в Министерството на финансите, но отрече да има схеми.

„Всички сме заинтересовани финансите да се управляват добре. Ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с представители на двете министерства, който да изработва общите правила. Дейността да остане в Министерството на финансите, където е била 130 години“, каза Атанас Славов, министър на правосъдието.

Въпреки че в крайна сметка ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха дейността да остане във финансовото министерство, депутатът Делян Добрев отказа да оттегли предложението си и настоя то да бъде гласувано.

„Правя процедурно предложение и приканвам да гласуваме, групата на ГЕРБ ще гласува За“, каза Делян Добрев.

След днешното решение защитата по арбитражни дела може да бъде преместена от финансовото министерство само след законодателни поправки.

БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img