9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Денков: Не търся война с никого

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Примерът Николай Денков настоя, че не търси война с никоя институция.

„Не търся война с никого, напротив, на нас ни трябва спокойствие -на правителството, в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да започнат да живеят по-добре“, коментира той.

„Всяка институция трябва да работи според това, което ѝ е наложено като права и задължения. Задълженията на правителството са да изпълним управленската си програма“, посочи той.

И за сетен път заяви, че правителството се нуждае от спокойствие, за да изпълни своята работа и хората да могат да започнат да живеят по-добре.

„Ето виждате колко проблеми има в държавата. Тези, които пречат без да обсъждаме по същината какво може да се направи по пътищата, как да намалим злоупотребата с алкохол и дрогираните шофьори по пътищата. Ето това са проблемите, с които трябва да се занимава правителството“.

За поред път министър-председателят обърна внимание и на идеята си – 24 май да бъде национален празник: „Това е символът, който ни води в бъдещето“.

Денков призова да погледнем в бъдещето, за да видим какво ще ни направи успешна нация.

Премиерът предложи да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник, като така той коментира стартирането на движение за защита на 3 март.

„Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в Народното събрание. Там е мястото за тази дискусия. Аз многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символа, който ни води към бъдещето. Ако България има шанс за успех в бъдеще, това не е да се взира непрекъснато в миналото, а като стъпи здраво на основата, което е поставило миналото. Да погледнем в бъдещето и да види какво ще ни направи успешна нация“.

За казуса в „Пирогов“ с Мустафа Емин той коментира, че трябва да има проверка, след която да се види какви са фактите.

Тагарев иска проверки от Хинков в „Пирогов“ по случая „Мустафа Емин“

„Не може на базата на един Facebook профил, на едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, съветникът трябва са си отиде, но ако всъщност се окаже, че това е прикрита атака с друга цел, бих оставил министъра сам да прецени“, подчерта той.

За възложената проверка на министъра на МВР и Прокуратурата за правилата за отнемане на автомобил след шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици премиерът коментира, че има работна група, която да преглежда наредбите, за да се види какво може да се направи на подзаконово ниво.

„Организирахме закупуването на техника, която да ускори проверката на кръвните проби по отношение на наркотиците. Има огромна разлика между проверката за концентрация на алкохол, тя се прави и в момента, сравнително бързо, за няколко дни излизат резултатите, а за наркотици методът е друг и се изисква повече време, така че трябва да оборудваме три лаборатории, в момента работим по това, но това отнема време. По отношение на законовите обсъждания дали трябва да се промени закона виждаме, че обществената подкрепа за такива промени става все по-голяма“, подчерта премиерът, след което коментира, че трябва да останем максимално строги докато не разберат българите, че няма смисъл да се убиваме по пътищата.

„Смятам, че отнемането на автомобил трябва да остане като промяна в Закона“, заключи той.

Със „спешна нужда от модернизация на армията“ премиерът обясни информацията, че Държавният департамент на Съединените щати е одобрил продажба на военни машини Stryker на България:

„Предстоят преговори, за да се уточнят и техническите, и финансовите параметри, но те не биха могли да започнат без да има решение, от една страна, на НС в България, и от друга страна, на Конгреса в Щатите. Вече тези преговори могат да се проведат“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img