9.6 C
София
събота, май 25, 2024

БСП няма да подкрепи проектобюджета на служебното правителство

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Изпълнителното бюро на БСП взе решение социалистите да не подкрепят проектобюджета, внесен от служебното правителство. Това обяви на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова.

„В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален. Има необосновани разходи, защото са заложени 10 млрд. лв. за капиталови разходи. Това е повече от предходни години, а и практиката показва, че не се харчат. Освен това става дума за 10 млрд. само за половин година. Няма и обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи. Занижени приходи, защото се предвижда отмяна на досегашната практика да се събира 100% дивидент от държавните дружества. Това се променя на 50%, което ощетява бюджета с половин милиард. Антисоциален – защото се допуска най-бедните и уязвимите да понасят най-голямата тежест от кризата“, посочи Нинова.

БСП ще настоява за вдигане на минималната работна заплата на 850 лв. от 1 юли, а майчинството за втората година да е равно на минималната заплата.

Според социалистите заложеният дефицит от 6,4% е завишен. По техните сметки е реално да се заложи дефицит от 4 – 4,5%.

„Притискането на дефицита под 3% само и единствено, за да се влезе в еврозоната, не е уместно. Но предложеният дефицит от 6,4% не е реален. Той е завишен с разходи, срещу които не стои обосновка“, посочи Нинова.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съставят правителство, БСП ще бъде опозиция на това правителство, каза още председателят на социалистическата партия.

Съветът по финанси към Националния съвет на БСП обсъди предложения от служебното правителство законопроект за Държавен бюджет за 2023 г. Беше направен обстоен анализ на неговите параметри, като бяха взети под сериозно внимание бюджетните практики на държавите членки на ЕС в техните бюджети за текущата година, както и в проектобюджетите им за 2024 г.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img