19.3 C
София
четвъртък, май 30, 2024

Борислав Сандов: Има поредица от грешки в район с висок риск от наводнения

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Има поредица от грешки, които са допуснати в район, за който е установено, че е с висок риск от наводнения. Такава констатация направи пред БНР Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите и бивш вицепремиер, след бедствието, сполетяло южното ни Черноморие.

„От една страна имаме екстремна проява на климата, дължаща се на климатичните промени, но от другата са човешки грешки, свързани с действие или бездействие. Бездействие от страна на контролни институции, които не са констатирали определени пропуски и неправилни действия по работата на терен, устройството на територията и политиките, свързани с горското стопанство и с управлението на речните корита, както и с несъобразяване с мерките, заложени в Плана за управление на рискове от наводнения“. 

Вероятно след няколко дни ще забравим за наводненията –  до следващия път, когато ни се случат, смята Борислав Сандов. 

„Имаше наводнения в карловските села преди година, но нещата не са се променили много. Ние не се учим от грешките си. Сега ще се създаде една комисия, в която ще участват представители на институции, които трябва да накажат себе си, ако стигнат до правилните изводи. Вероятно ще станем свидетели на изводи, според които единствено високите валежи са виновни за бедствието“.

Виждаме обаче, че няма достатъчно място за реката да се разлее в природни територии, а не във вече урбанизирани части, констатира той в предаването „Хоризонт за вас“. 

„Има запушени дерета и усвоени сухи корита, които биха поели част от водата“. 

Вярвам, че ще бъде установено какви проверки са правили Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околна среда и Държавният строителен контрол, посочи бившият министър. 

„В този случай вероятно са минавали само с предписания. Когато отговорността не се носи персонално от някого, а от някаква институция или местна власт, тези проверки често завършват с някакви санкции, но те са много малки“. 

Ключов момент е изпълнението на мерките, заложени в Плана за за управление на рискове от наводнения, въпреки че там също има дефицити, обясни той.

„Трябва да мислим повече за базирани на природата решения. Ако отнемаме естествените меандри и разливни тераси и ги засипваме, то ние отнемаме от естетвения начин, по който природата управлява тези процеси. Част от мерките, които трябва да се вземат, за да не се повтори това бедствие, са свързани с възстановяване на естествените корита на реките, дори ако трябва да се разрушават определени обекти. Горската политика за сеч в части, които са по-уязвими, би трябвало да бъде по-различна от националната“.

Важно е да имаме и правилни действия преди да настъпи събитието, свързани с ранното предупреждение и формиране на щабове, отбеляза Сандов.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img