13.8 C
София
петък, април 19, 2024

Борел: ЕС ще предостави допълнителна военна помощ на Украйна за 500 млн. евро

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви в петък, че единният блок ще предостави още 500 милиона евро военна подкрепа на Украйна. Той също така посочи, че е убеден, че в следващите дни може да бъде постигнато споразумение относно налагането на руско петролно ембарго, предаде Ройтерс.

Говорейки пред репортери в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 в Северна Германия, Борел каза, че военната подкрепа ще бъде за тежко въоръжение като танкове и артилерия и ще увеличи помощта на ЕС за Украйна до около 2 милиарда евро.

„Нов импулс за военна подкрепа. Ще бъде оказан по-голям натиск върху Русия с икономически санкции и продължаване на международната изолация на Русия и противодействие на дезинформацията“, каза още той.

Борел също така посочи, че е оптимист, че през следващите дни може да бъде договорено ембаргото на ЕС върху руския петрол:

„Сигурен съм, че ще имаме споразумение. Нуждаем се от него и ще го имаме. Трябва да се отървем от петролната зависимост от Русия. Ако няма съгласие на ниво посланици, то в понеделник министрите, когато се съберат, трябва да дадат политическия тласък“. БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img