9.6 C
София
събота, май 25, 2024

Атанас Пеканов: България ще предложи на ЕК алтернатива на 40% декарбонизация

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В предаването „Лице в лице“ по Бтв Атанас Пеканов, каза че служебният кабинет е свършил изключително много работа по редица теми, но той е замислен за ограничено време.

„Аз съм в активен диалог с ЕК за предоговарянето за затварянето на въглищните централи и парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той е започнал преди решението на парламента, но още повече след това решение ние на две седмици разговаряме. За да не ни вземат част от средствата, трябва да ги убедим, че миналата година не е било възможно да намалим работата на въглищните централи – те правеха огромни енергийни резултати и допринасяха много. До 2026 г. ще се представят новите проекти по RePowerEU. Всички страни членки ще представят своите планове, макар със забавяне“, каза той.

„Решението на парламента казва да не правим нищо по тази тема – да не намаляваме работата на въглищните централи. По ПВУ половината пари са за декарбонизация, не можем да не я правим и да очакваме пари. Не може да не дадем никакви цели до 2026 г. Така зададено от парламента не можем нищо да направим, можем по други линии. Преговорите текат“, увери той.

По повод откритите от Асен Василев две грешки в предложения от служебния кабинет бюджет, Пеканов заяви: „Това е как функционира ПВУ. Съжалявам, че се спекулира тук. Парите идват срещу резултати, а резултатите идват след като се направят инвестициите и реформите. Мисля, че приходите са на рекордно ниво, но трябва НАП да потвърди.“

„Забързахме процеса и получихме първото плащане, благодарение на работата на служебния кабинет. Ако не си свършим работата, няма да си получим парите. Имам надежди вторият транш да се случи тази година, но това зависи от приемането на 12 закона. Трябва да има редовен кабинет и консенсус със законите. Имаме нужда от тези 12 закона“, допълни още той.

„От ОИСР казват, че трябва да има промяна в данъците. Не беше добър вариантът намаляването на ДДС-то за някои стоки и сектори. връщането му на старите му стойности е правилен подход. Няма политически апетит за големи стъпки“, обясни той.

„Дивергенцията между София и останалата част на страната е проблем не само за минималната работна заплата, но и за заетостта. Трябва да взимаме политически решения, които да помагат повече на останалата част от страната. Трябва да се намери обаче политическа воля да бъде преборен този проблем“, каза още вицепремиерът.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img