21.8 C
София
вторник, май 21, 2024

10 000 души са изчезнали след наводненията в Либия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Очаква се броят на жертвите на наводненията в Източна Либия да нарасне драстично, а 10 000 души се водят за изчезнали, предупреди Червеният кръст.

Длъжностни лица в Либия съобщиха, че най-малко 150 души са загинали при внезапните наводнения в неделя следобед, след като бурята „Даниел“ връхлетя Средиземноморието, заливайки България, Гърция и Турция.

Но Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) заяви, че действителният брой на жертвите вероятно е многократно по-висок, предаде АФП/

„Нашите екипи на място все още правят оценка, но от това, което виждаме, и от новините, които идват до нас, броят на жертвите е огромен“, каза той пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис.

„Може да достигне хиляди“, каза той на английски език. „В момента нямаме точна цифра.“

Независими източници бяха съобщили на МФЧК, че броят на обявените за изчезнали лица „досега е достигнал 10 000 души“.

„Хуманитарните нужди са много повече от възможностите на Либийския червен полумесец и дори от възможностите на правителството“, каза Рамадан.

„Ето защо правителството в източната част на страната отправи международен призив за подкрепа“, каза той и добави, че МФЧК също се готви да отправи спешен призив за отпускане на средства за реакция.

Междувременно говорителката на Световната здравна организация Маргарет Харис определи ситуацията в Либия като „бедствие с епични размери“.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img