26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Зеленски: Украйна има интерес да участва активно в „Три морета“

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Участниците в инициативата „Три морета“ обсъдиха в латвийската столица влошената среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна, която изправя региона пред нови предизвикателства. 12 – те държави участнички дискутираха възможностите за включването на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани към проекти в рамките на инициативата „Три морета“. Президентът на Латвия Егилс Левитс, който е домакин на срещата тази година, заяви: 

„Ще видим кой е най-добрият начин да свържем Украйна с останалата част от Европа. Днес Европа изцяло подкрепя Киев. Европейският съюз изгради отново Европа след Втората световна война, както и след Студената война. Сега ще продължи с работата по възстановяване на мира и свободата в Европа“. 

Украйна има интерес да стане член и да участва активно в регионалната инициатива „Три морета“, която обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Киев покани всички държави членки от инициативата да  участват във възстановяването на Украйна след края на войната. На седмата среща на върха в Рига в президентския панел се включи украинският президент Володимир Зеленски. 

„Трябва да намерим формат, в който да осъществим присъединяването. Един поглед върху географската карта на нашия регион е достатъчен, за да разберем, че само с Украйна всички наши страни могат да разгърнат пълния си икономически потенциал, потенциала си в инфраструктурата, социалните връзки между нашите страни, нашите хора и историческите основи на живот в нашия регион. Можем да участваме в конкретни инфраструктурни проекти“. 

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img