31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Йохансон заяви за свой приоритет приемане на България и Румъния в Шенген догодина

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че неин приоритет ще бъде приемането на  България и Румъния в Шенген през следващата година. Тя каза това по време на дебат в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Изразявам най-дълбокото си разочарование, че двете страни бяха блокирани от Съвета на ЕС, каза еврокомисар Йохансон и подчерта, че от тази ситуация има само един печеливш:

„От вота миналата седмица загубихме всички. Има само един печеливш и той живее в Кремъл. Знам, че декември е месецът на подаръците, но бих казала: „Не на подаръците на Путин“! Разделени сме слаби, обединени сме силни“. 

„Нидерландия и Австрия злоупотребиха с правото си на вето“, подчерта евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева и в тази връзка попита еврокомисар Йохансон дали ще даде двете страни на Съда на ЕС.

„За 11 години се промениха много неща, но не и отношението на някои страни към България и Румъния“, каза евродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк.

„Не съм изненадан от решението на Австрия“, отбеляза евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов.

„Позволявам си да кажа, че мигрантите в Австрия са по-малък проблем, отколкото са капиталите на руски олигарси в тази страна“, отбеляза той.

„Това решение дава повод за антиевропейско говорене“, каза колегата му от същата партия Емил Радев:

„Никакви действия по разделяне на България и Румъния“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

„Те изпълняват еднакво критериите и трябва да бъдат в Шенгенското пространство по едно и също време – колкото се може по-бързо“.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img