26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Японският министър Кишида заяви, че не планира предсрочни избори

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че не мисли за разпускане на парламента, отхвърляйки спекулациите, че може да свика предсрочни избори през следващите месеци, за да затвърди позициите си в управляващата партия, съобщи Ройтерс.

„Сега не мисля за това“, заяви Кишида пред парламента в отговор на въпрос за възможността да разпусне парламента и да свика предсрочни избори в близко бъдеще. „Единственото, което мога да кажа, е, че ще се изправя пред предизвикателствата, които не могат да бъдат отлагани, и ще изпълня отговорността си да обяснявам решенията си на обществото“, каза той.

Общественото одобрение на кабинета на Кишида се повиши след няколко дипломатически успеха, като подобряването на обтегнатите отношения с Южна Корея и изненадващата среща на министър-председателя с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев. След като успешно прокара през парламента бюджета за следващата година, Кишида е изправен пред призиви от страна на администрацията си да свика предсрочни избори, съобщават вестниците „Асахи“ и „Никкей“ днес.

„Когато дипломатическите усилия повишават толкова много рейтинга, да не се свикват предсрочни избори не е вариант“, цитира в. „Асахи“ ръководител на управляващата партия.

Ако Кишида не свика предсрочни избори, следващите национални избори ще се проведат чак през 2025 г. Според анализатори, ако спечели победа на предсрочните избори, Кишида може да увеличи шансовете си да бъде преизбран в надпреварата за лидерския пост на управляващата партия през септември 2024 г. За следващия месец обаче в Япония са насрочени множество общински и местни избори. Освен това страната ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през май, на която Кишида се надява да демонстрира единството на групата срещу руското нашествие в Украйна.

През юни Япония ще изготви план за „нов капитализъм“, в който ще се акцентира върху увеличаването на заплатите, иновациите и решаването на социални проблеми чрез подкрепа за стартиращи предприятия, заяви днес Кишида. „На първо място, ще се стремим до юни да изготвим насоки по отношение на реформата на пазара на труда, включително преквалификация на работниците и улесняване на текучеството на работна ръка“, заяви Кишида пред група, натоварена с изпълнението на плана.

Кишида лансира за пръв път идеята за „нов капитализъм“, когато стана министър-председател през 2021 г. Той заяви, че го нарича „нов капитализъм“ заради необходимостта да се намери решение на отрицателните тенденции, като например разширяващото се неравенство.

Днес премиерът подчерта, че Япония ще се стреми да намали разликите в заплащането между местните фирми и конкурентите в чужбина, като същевременно отчита различните икономически ситуации. Кишида поставя инвестициите в човешкия капитал в основата на своята стратегия за растеж, тъй като бързо застаряващата Япония е изправена пред остър недостиг на работна ръка.

Под натиска на Кишида големите компании приключиха годишните си трудови преговори със средно увеличение на заплатите от 3,8 % за следващата фискална година, което е най-голямото увеличение от около три десетилетия, въпреки че перспективите изглеждат не така положителни за работниците в по-малките компании, които представляват почти 70 % от работната сила. Заплатите в страната са почти непроменени от края на 90-те години на миналия век и сега са доста по-ниски от средните за групата на богатите държави от ОИСР.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img