31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Великобритания защити решението си да изпрати на Киев снаряди с обеднен уран

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Великобритания защити решението си да изпрати на Украйна снаряди с обеднен уран след предупреждението на руския президент Владимир Путин, че Москва ще бъде „принудена да реагира“ на подобен акт.

Обединеното кралство потвърди, че ще предостави на Киев бронебойни снаряди, заедно с танковете Challenger 2, като изтъкна, че има твърде нисък риск от радиация.

„Обедненият уран е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия. Британската армия използва обеднен уран в бронебойните си снаряди от десетилетия“, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Експертът по химически оръжия полковник Хамиш де Бретон-Гордън заяви за Би Би Си, че коментарите на Путин са „класическа дезинформация“ по отношение на боеприпасите с обеднен уран.

Той уточни, че снарядите с обеднен уран, използвани от танковете Challenger 2, съдържат само микроелементи от обеднен уран.

Снаряди с обеднен уран бяха използвани в Ирак и на Балканите и някои твърдят, че това има връзка с появили се в последствие вродени дефекти, посоча Би Би Си.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img