20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Възлагането на МС да преговаря със САЩ за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“ влезе в дневния ред на НС

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Предложението на парламентарната група на ГЕРБ за гласуване проект на решение за възлагане на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ е включено в дневния ред на Народното събрание за седмицата.

Областните болници да получават допълнително финансиране от държавата трябва да гласува на първо четене Народното събрание. Предложението на депутата Костадин Ангелов бе прието единодушно от ресорната комисия. С допълнителните субсидии болниците ще може да покриват немедицинските си дейности.

Депутатите ще дебатират и друг закон, внесен от ГЕРБ – този за хората с увреждания.  Той е в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. Голям е и броят на жалбите от ощетени хора с увреждания поради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно 6 месеца. Предлага се решенията на ТЕЛК да важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари.

Депутатите ще изслушат и служебния министър на енергетиката Росен Христов за Споразумението за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, сключено между „Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор „Боташ“ на 3 януари тази година.

„Булгаргаз“ прави всичко възможно за предоставяне на достъп до терминалите за втечнен природен газ и до инфраструктурата. Договорът не предвижда да купуваме газ от „Боташ“, а е само за достъп до терминалите и до изходната точка на турско-българската газопреносна мрежа, обясни преди дни Деница Златева – изпълнителен директор на „Булгаргаз“. 

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img