26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Украйна покани бразилския президент Лула на посещение, но силно разкритикува предложенията му за постигане на мир

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Украйна покани бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва да посети разкъсваната от война страна и да се убеди сам в последиците от руската инвазия, съобщи Ройтерс. Въпреки предложението Киев разкритикува услията на бразилския президент да посредничи в мирните преговори.

Поканата дойде ден след като руският министър на външните работи Сергей Лавров посети Лула в Бразилия и отбеляза споделените възгледи на двете страни за продължаващия вече повече от година конфликт.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко потвърди в социалните мрежи поканата към бразилския президент да посети Киев, „за да разбере истинските причини за руската агресия и последиците от нея за глобалната сигурност“. Той заяви, че Украйна следи с интерес усилията на Лула за намирането на решение за прекратяване на войната, но не приема „жертвата и агресорът“ да бъдат третирани по един и същи начин. Николенко отхвърли твърдението, че „страните, които помагат на Украйна да се защити от смъртоносната агресия, са обвинявани, че насърчават войната“ – препратка към коментарите на Лула от уикенда, в които обвини Съединените щати и Европейския съюз, че удължават конфликта, доставяйки оръжие на украинците.

Думите на бразилския президент предизвикаха бурни реакции сред западните съюзници, отбелязва Ройтерс.

Говорител на Белия дом обвини Лула, че „повтаря като папагал руската и китайката пропаганда, без да преценява фактите“. Европейският съюз също отхвърли твърдението на южноамериканския лидер, че и Украйна, и Русия са отговорни за войната. Говорителят на ЕС по външните работи Петер Стано заяви, че цялата помощ (предоставяна от Запада) е насочена към „легитимната отбрана“ на Украйна.

Лула сам поставя себе си в ролята на посредник за започването на мирни преговори за прекратяването на конфликта в Украйна, започнал с нахлуването на руските сили в съседната страна през февруари миналата година. Предложението, основано на традиционната бразилска политика на ненамеса и открита дипломация, призовава група държави, които не участват във войната, да ангажират както Русия, така и Украйна в мирни преговори, отбелязва Ройтерс.

Кремъл подкрепи изявленията на бразилския лидер за необходимостта от намирането на група държави, които да посредничат за мир, а руският външен министър Сергей Лавров благодари на Бразилия за усилията.

Сред западните държави обаче досега само френският президент Еманюел Макрон е приветствал инициативата на Лула за постигането на мирно споразумение.

Лула заяви, че Русия трябва да върне териториите, в които нахлу миналата година, но предложи на Украйна да пожертва Крим, който руските сили окупираха през 2014 г. – предложение, което украинският президент Володимир Зеленски категорично отхвърли.

Източник: Симеон Томов, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img