20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Тече разследване по казуса със задържаните в Румъния български кораби, каза министърът на външните работи Николай Милков

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Тече разследване по казуса със задържаните преди дни три български кораба на военното пристанище в Констанца, Румъния, и моряците на тях, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той допълни, че трябва да се установи къде са заварени корабите, къде са арестувани, какъв е бил уловът, който е имало на тях. 

„Министерството беше ангажирано от самото начало с казуса. Чрез нашето посолство в Букурещ ние разбрахме за арестуваните рибари на 24 март на обяд. Малко след това, беше изпратена съответната нота, беше поискано максимално широко информиране в контакт с Министерството на външните работи на Румъния, имаше свързване с Гранична полиция в Румъния, със самите арестувани, които бяха в пристанище Констанца. В резултат на положени усилия, с тях са се държали добре, не е имало проблеми. Надявам се, че това е стандарт, по който румънските власти се отнасят при такива казуси“, обясни министърът. 

Той каза, още че няма оплаквания от страна на самите рибари в това отношение, те са благодарни на посолството. На 25 вечерта бяха освободени в резултат от серия на такива демарши, посочи Николай Милков.

Корабите са останали в Румъния, въпросът е кога биха били освободени, уточни той. По последна информация от днес тече разследване, ние сме готови да окажем съдействие, каза Николай Милков. Доколкото ми е известно разследват обстоятелствата, от едно разследване не се изнасят всички факти, добави той. 

„Това, което е известно, е че трябва да се установи съвсем точно местоположението – къде са заварени, къде са арестувани, какъв е бил уловът, който е имало на самите кораби. Всичко това трябва да се съпостави с нормативната база – има ли разлика между румънската и европейската нормативна база“, каза министър Николай Милков. 

Той посочи, че се надява това да приключи с положителен резултат и към момента не вижда сериозна заплаха. „Готови сме да продължаваме да оказваме съдействие, като, ако се наложи, посолството има списък с адвокати, които са компетентни по такива въпроси“, отбеляза министърът на външните работи. Той очаква въпросът да се разреши преди Великден.

Периодично възникват подобни казуси в отношенията ни с Румъния, добави той. По думите му има определени неясноти при прилагането на нормативната база и допълни, че се надява да бъдат изчистени. Те не са довели в миналото до някакви проблеми, като тежки осъдителни присъди, отбеляза министърът. 

Той уточни, че в случая не става въпрос за делимитация на границата, а за това, че са ловили риба в т.нар. европейски води. „Ясно е къде се е случило това, въпросът е дали са имали право и какво право са имали. Не сме имали претенции, че те са били в наши териториални води или в румънски. Въобще не са били в териториални води – 52 км източно от Констанца, това е изключителна икономическа зона, в която има право да се извършва риболов“, обясни Николай Милков. 

Министърът уточни, че претенциите са за вида на риболова – улов на акула, който според румънската страна е забранен в този период от време. Другата интерпретация е, че става въпрос за европейски води, т.е. че европейското регламентиране би трябвало да има приоритет в тези води. 

Румънците се опитват да приложат своето право в европейски води, коментира той, но посочи, че за това е компетентен съдът. 

„Това е частен казус, той ще бъде добре решен и няма да доведе до ескалация на напрежение с Румъния. Отношенията ни са на добро равнище, скоро се подписа декларация за стратегическо партньорство, припомни министър Николай Милков. 

Той коментира и отношенията ни с Република Северна Македония, като отбеляза, че не се приближаваме към начина за решаване на казусите, които водят към ескалация и натрупване на напрежение. Това очевидно трябва да бъде изживяно в хода на времето, коментира министърът. 

„През последните месеци сме свидетели на редица актове, които са враждебни и не съответстват на разбирателството и договорната база. Надявам се да се вразумят, защото те трябва да мислят за европейската перспектива“, добави той. 

„Топката е в тяхното поле, те нямат срок за изпълнение на т.нар. френско или европейско предложение. Когато го изпълнят, тогава ще бъде отворен първият етап от началото на преговорния процес. Той продължава много дълго и след това има много различни форми, начини, по които може да бъде контролирана ситуацията“, каза Николай Милков. 

„Ние сме готови да оказваме сега съдействие на хората, които имат българско самосъзнание, в периода, в който те ще подадат жалби и оплаквания – първоначално до съдилищата в Република Северна Македония, впоследствие – и до европейските, тъй като повечето от тях нямат финансова възможност да го направят сами. Освен това, те трябва да бъдат окуражени и да чувстват подкрепа зад гърба си, тъй като в противен случай лесно могат да бъдат смачкани. Аз знам за много случаи по отношение на хора, които са индивидуално притеснявани и репресирани, на които се е оказвал натиск те да престанат да се оплакват, защото в противен случай рискът е те да бъдат наказани, да бъдат викани постоянно в полиция, в прокуратура, да се създава впечатление, че е по-добре да си мълчат или да емигрират в България. В тази връзка мисля, че ежедневната работа с хората от българските общности там – подпомагане на техните усилия да защитят българското, би могло да бъде допълнителна писта“, посочи министърът на външните работи. 

„Забележителното е това, че те по начало имат остри противоречия между опозиция и управляващи, но в същото време се радват на бърз и впечатляващ консенсус, когато трябва да приемат законодателство, което е антибългарско“, коментира още той. 

За организацията на изборите в чужбина, министърът на външните работи съобщи, че машините за гласуване вече са тръгнали съм най-далечните дестинации и ще пристигнат там навреме. Това беше известно опасение, защото машините са получавани около 15 дни преди изборите, а сега са по-малко от 10, което предизвиква известно напрежение, но в крайна сметка всичко е наред, отбеляза Николай Милков.

Машините, които не са тръгнали са за късите дестинации и се доставят с микробуси на място, това са неща, които можем сами да направим, независимо от транспортни и спедиторски компании, добави министърът. 

Последното усилие е командированите служители да бъдат снабдени с всички документи и книжа, за да могат и те да заминават. „За пръв път ние командироваме толкова много служители от България – 534 служители като представители на държавата. Имаме освен това 203 човека, които можем да осигурим на място от българските дипломатически представителства, които да участват също като представители, това спестява пари, защото те са на място. Общият брой участници в секционните комисии е над 4100 в момента. Общо 737 са избирателните секции в 61 държави“, каза той.

В чужбина няма да има видеонаблюдение по Изборен кодекс. Общо 1600 човека са представителите на политическите партии, останалите са представители на българските общности на място.

Източник: Таня Тодорова, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img