26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Тагарев: Значението и отговорностите на българските ВМС нарастват с всеки изминал ден

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а значението и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС) нарастват с всеки изминал ден, каза днес министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към курсантите от випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. На официална церемония те получиха своите първи офицерски пагони.

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на сериозни енергийни проекти, нарастващо политическо и военно напрежение, посочи Тагарев. Той припомни, че в резултат на това през последната година и половина басейнът стана свидетел на първата от 78 години мащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи провокации към страни членки на НАТО. Заради променената ситуация, алиансът в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като приоритет, защото то е изключително важно както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни членки от региона, допълни Тагарев. По думите му всичко това повишава ролята на ВМС и налага както сериозни инвестиции за ускорената им модернизация, така и тясната им интеграция с въоръжените сили на другите страни членки на НАТО.

Министърът се обърна към младите офицери, като посочи че те ще бъдат командирите, които ще имат честта и отговорността пряко да реализират съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да изграждат отбранителните способности на военния ни флот. Той изрази увереност, че те ще се справят с тези задачи, тъй като са възпитаници на елитно училище. И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, заяви Тагарев и допълни, че безспорен принос за това има ВВМУ, което подготвя младите надежди на флота и утвърждава международния авторитет на българското морско образование. БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img