33 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Тагарев ще участва в среща на министрите на отбраната на ЕС за засилване на военната помощ за Украйна

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 29 и 30 август в Толедо, Кралство Испания.

Във фокуса на дискусиите ще бъде приносът на ЕС към сигурността на Украйна, включително военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна, трипистовия подход за засилване на военната помощ за Украйна и мерките за помощ по линия на Европейския инструмент за мир. Министрите на отбраната ще обсъдят и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво. За участие в сесията са поканени генералният секретар на НАТО и заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции.

Ситуацията по сигурността, военните мисии и операции на ЕС в Африка и Западните Балкани в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (OПСО) на Съюза, както и напредъка по отношение на капацитета на ЕС за бързо развръщане, също присъстват в дневния ред за срещата. 

Преди началото на неформалната среща на 29 август 2023 г. министър Тагарев ще участва в заседанието на Борда на Сателитния център на ЕС, което ще се проведе в Торехон де Ардос във формат министри на отбраната. Ще бъдат дискутирани ролята, постиженията и развитието на Сателитния център, в съответствие с определеното ниво на амбиция в Стратегическия компас и Стратегията на ЕС за сигурност и отбрана в космическото пространство.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img