31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Служителите от британския държавен сектор обявиха серия от стачки през април

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Служителите от британския държавен сектор обявиха серия от стачки през април в няколко администрации, за да поискат основно по-добри заплати заради кризата с разходите за живот, чиято кулминация ще е в края на месеца с масово напускане на работните места, предаде Франс прес.

Сътрудници в администрацията за издаване на паспорти ще стачкуват за 5 седмици в различни градове на страната от понеделник (3 април), в разгара на Великденската ваканция, напомни днес в комюнике водещият синдикат в държавния сектор Пи Си Ес (PCS).

На 28 април „над 130 000 членове на Пи Си Ес ще стачкуват, за да засилят натиска върху правителството по въпроса за заплатите, пенсиите и безопасността на работното място“, обяви синдикатът в друго комюнике, публикувано вчера вечерта.  

Предвидените стачки през целия месец април ще засегнат също служителите на Британския музей и Британската библиотека, националната пътна мрежа и граничната полиция.

„Нашите членове няма да отстъпят в този конфликт. Министрите трябва да вземат под внимание, че ще ускорим действията си и те ще разрешат спора, ако сложат пари на масата“, увери генералният секретар на Пи Си Ес Марк Сервотка, цитиран в комюникето.

Великобритания от месеци е разтърсвана от постоянни стачки в редица сектори за по-добри заплати на фона на повишенията на цените, които надвишават 10 на сто. През февруари инфлацията е скочила до 10,4 на сто на годишна основа.

В средата на март стотици хиляди души, сред които учители, контрольори в лондонското метро, лекари и държавни служители стачкуваха във Великобритания и то точно в същия ден, в който правителството представи бюджета си. 

Десетдневна стачка на служителите по безопасността на лондонското летище „Хийтроу“, започнала в петък, принуди „Бритиш еъруейз“ (British Airways) да отмени вчера няколко стотици полета. 

Петролните и газови компании, опериращи на континенталния шелф на Великобритания, също са се сблъскали със серия от стачки на служители, настояващи за по-добри заплати и условия на работа.

Предложение за повишение на заплатите в сектора на здравеопазването, което понастоящем е подложено на гласуване сред членовете на синдикатите, би могло да сложи край на продължили с месеци стачки  в сектора. За сметка на това учителите биха могли да обявят нови стачки, след като синдикатът им определи предложената оферта като „обидна“.

Синдикатът Ар Ем Ти (RMT), който е двигател на стачките в железопътния транспорт във Великобритания, обяви в сряда, че прекратява предвидената за 30 март и 1 април стачка, в рамките на преговорите с жп операторите. 

Източник: Галя Горнишка, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img