26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

След тежкия инцидент в Русе: Проверяват състоянието на мълниезащитната система на стадион „Дунав“

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена в спортен комплекс „Дунав“, съобщиха от Общината.

Представители на компетентния орган (РДНСК), на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталации за мълниезащита на мястото, където снощи при трагичен инцидент почина дете, а друго е в тежко състояние в болница.

Те бяха поразени от мълния на едно от тренировъчните игрища на комплекса. С договор от 2018 г., сключен при предишното управление на Община Русе, спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер.

Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба за изправността и безопасността му следи РДНСК. Информация за задълженията на етажните собствености ще бъде спусната от местната администрация и до домоуправителите на територията на общината.

Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 г. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага.

Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img