26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Румънският външен министър обяви, че ще настоява за нови санкции срещу Русия

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску заяви днес преди срещата на Съвета по външни работи на ЕС в Брюксел, че ще „настоява“ възможно най-скоро да бъде приет нов пакет от санкции срещу Русия, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Ще подкрепя одобрението на осмия пакет военна помощ за Украйна от Европейския механизъм за подкрепа на мира. В същото време ще настоявам да бъде приет 11-ият пакет от санкции срещу Русия, както и мерките за предотвратяване на заобикалянето на тези санкции“, посочи румънският външен министър.

Той каза, че една от темите, които ще разгледа на заседанието си Съветът по външни работи, е многостранната помощ на Румъния за Украйна, която включва подкрепа за хората, избягали от войната и транзита на зърно от съседната страна.

„Ще настоявам за създаването на трибунал за преследване на престъпленията на агресора [в Украйна]. Мисля, че хибриден съд със силно международно присъствие може да бъде едно от осъществимите решения“, добави Ауреску.

Той приветства създаването на мисията на ЕС в Република Молдова и факта, че тя се ръководи от румънския дипломат Козмин Динеску.

На заседанието на Съвета по външни работи на ЕС в Брюксел румънският външен министър ще представи ситуацията с процедурите, предприети от Румъния заедно с други държави за прилагане на целеви санкции на лицата, посочени като „действащи срещу стабилността на Република Молдова“.

Ауреску отбеляза, че тези санкции са предприети за „рекордно време“ от предложението му на 20 февруари. „Надявам се, че тези списъци ще бъдат приети възможно най-бързо“, каза той.

„На фона на агресията на Русия срещу Украйна и [руската] кампания за дезинформация и пропаганда е важно да създадем общо пространство на устойчивост, заедно с държавите от Западните Балкани“, подчерта румънският външен министър.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img