31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Първи случай за 2023 г. на западнонилска треска в Кипър

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Медицинските и обществените здравни служби на Министерството на здравеопазването на Кипър са информирани за първия случай на западнонилска треска в Кипър за 2023 г., предаде кипърската агенция КНА.

Министерството на здравеопазването на Кипър е в готовност и взема всички необходими предпазни мерки. В същото време се подчертава, че няма място за безпокойство, защото вирусът не се предава от човек на човек.

В официалното прессъобщение се казва, че от време на време в Кипър се появяват спорадични случаи на западнонилска треска, главно през летните месеци. По данни на Звеното за епидемиологичен надзор и контрол на заразните болести през 2016 г. е регистриран един случай, през 2018 г. – един, а през 2019 г. – 24 случая.

Западнонилската треска се предава предимно чрез ухапвания от заразени обикновени комари. Хората, които са заразени, не предават вируса на други хора. Западнонилската треска не се предава от човек на човек и не се разпространява чрез обикновен социален, сексуален или друг контакт. Освен това не се предава от заразени пациенти на медицинския персонал. След ухапване от комари обикновено има период от 2-14 дни (инкубационен период), преди да се появят симптомите.

В повечето случаи хората, заразени с вируса, не проявяват симптоми или изпитват леки симптоми. Много малко хора (по-малко от 1%) развиват тежко заболяване, засягащо нервната система (като енцефалит, менингит или парализа). По-възрастните хора (над 50-годишна възраст) и тези с отслабена имунна система или хронични заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img