25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Надежда Йорданова: Този, който ще разследва главния прокурор, също ще бъде прокурор

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В предаването „Още от деня“ по БНТ Надежда Йорданова каза, че правна комисия разглежда няколко законопроекта, които целят да решат проблем, заради който България е осъждана неколкократно от ЕК. „От ДБ предлагаме механизъм за по-голям контрол върху главния прокурор. Той ще гарантира, че нито един български гражданин няма да е над закона. Целта на предложените промени не е конкретно лице.“

„Този, който ще разследва главния прокурор ще е също прокурор. Изборът кое да е това лице ще бъде направено от съдии във ВКС. Нарушения на Конституцията няма. Важно е лицето, което ще бъде назначено, да не е зависимо от главния прокурор“, разясни тя.

„Предвижда се разследващият прокурор да има и контролиращ прокурор. Крайният гарант, че процесът ще бъде справедлив ще бъде съдът. Българският независим съд ще реши дали има виновно лице. Гаранциите са, както във всяко едно наказателно производство. Предвижда се още, когато има законен повод, председателят на ВКС да стартира процедура за избор на прокурор атхок“, изтъкна Йорданова.

„Ако не решим институционалният проблем с главния прокурор това ще блокира Планът за възстановяване и устойчивост. Една от ключовите реформи в ПВУ е въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници. Става дума за институционални проблеми, а не личностни“, предупреди тя.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img