22.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

МВнР отчете успешно провеждане на изборите зад граница – 737 секции в 61 държави

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Министерството на външните работи отчете успешно провеждане на изборите за 49-о Народно събрание в чужбина. В неделя сънародниците ни зад граница гласуваха в 737 секции в 61 държави.

Вотът е протекъл спокойно, при добра организация и в сътрудничество на българските общности зад граница, посочи на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

Над 185 хиляди души са гласували в чужбина, което е с близо осем хиляди души повече в сравнение с вота преди шест месеца. 

Най-много са гласувалите в Турция – в южната ни съседка до урните отдиха близо 70 хиляди души. Над 26 хиляди българи гласуваха във Великобритания, а над 21 хиляди в Германия и над 11 хиляди в Испания.

В 6 от 245-те секции зад граница, където сънародниците ни можеха да гласуват с машини, е възникнал проблем, посочи външният министър Николай Милков:

„В 4 от случаите става въпрос за технически неизправности“. В останалите 2 случая е свършила хартията за отпечатване.

4150 са членовете на избирателни комисии, назначени зад граница със съдействието на МВнР. 1900 от тях са представители на политически партии, 1500 – на българските общности зад граница, а 737 са представители на държавата. 1600 са били резервните членове на СИК зад граница заради честите откази или неявяване в последния момент на представители от партийните квоти.  

„Това е повтарящ се недостатък. Апелираме към политическите партии да ангажират наистина хората си с отговорност“, отбеляза външният министър Николай Милков.

Проблем остава формирането и назначаването на СИК извън страната, подчерта Милков. За пореден път е имало напрежение между българските общности по места и партийните назначени:

„Какъв би бил възможният подход от такава ситуация –  единият вариант това е партийните участници да бъдат назначавани в много по-ранен период, така че да се знае ясно колко места остават за местните активисти“.

Външният министър постави и още една тема: „Въпросът за дистанционно гласуване зад граница, което е радикалното решаване на редица други технически въпроси, може би, то би увеличило също така избирателната активност“. 

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img