25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Крум Зарков: България е изпълнила критериите за влизане в Шенген

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Крум Зарков, каза че причините Нидерландия да блокира България за Шенген са вътрешнополитически.

България е изпълнила критериите за влизане в Шенген, България успя да получи подкрепата на Европейската комисия, България получи с голямо мнозинство подкрепата на Европейския парламент, но Нидерландия реши да блокира този процес и да ни ангажира в една кампания, с която България не успя да стане член на Шенгенското пространство. Усилията продължават, заяви Зарков.

Нидерландия използва проблемите с върховенството на закона, но не иска да чуе за усилията, които се полагат. Изготвили сме проекти и те вървят в правилната посока. Самите нидерландци оцениха това. Сега трябва да си довършим работата и да приемем тези закони, които в крайна сметка не са важни за Нидерландия, а за нас, посочи правосъдният министър.

По думите му законовите промени за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор са в интерес и на самия главен прокурор.

Назрял е въпросът да решим тези въпроси, които тегнат на България. Сега топката е в народните представители, ние сме готови да помагаме с каквото е необходимо, отбеляза Крум Зарков.

Той коментира и промените в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина.

Резултатът на БСП не зависи от начина, по който се гласува. Той е еднакъв за всички. Това е все едно по време на Световното първенство единият отбор да се оплаква от топката. БСП имаше твърда позиция за машинното гласуване. То беше е и е гаранция за по-честен вот. Това беше битка, която беше отстояване в много трудни условия. След това БСП се предаде и премина от другата страна на тази барикада. Ако някой мисли, че това ще донесе някакви ползи на БСП, се заблуждава, каза още Зарков.

Министърът на правосъдието заяви, че според него президентът Радев трябва да наложи вето върху промените в Изборния кодекс: „Според мен, като юрист, това е един вреден закон, който трябва да бъде осмислен още веднъж“.

Източник: CROSS

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img