20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Консултациите при президента за съставяне на ново правителство приключиха

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Президентът приключи консултациите с парламентарно представените сили за сформиране на ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Румен Радев прие представителите на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“ и обяви готовност да пристъпи към връчване на първия проучвателен мандат.

„Продължаваме промяната“ и БСП критикуваха държавния глава, а Христо Иванов определи консултациите като провал.

Още няма яснота кога „Продължаваме промяната“ като най-голяма парламентарна група ще получат мандата за сформиране на кабинет в седемдневен срок.

Консултациите при президента за съставяне на ново правителство приключиха без разговори с партията, която ще получи първия мандат и без техния настоящ и потенциален партньор за управление.

С първите консултации във вторник, които бяха с ИТН, президентът обсъди темата за вдигането на ветото за еврочленство на Северна Македония.

Бившите партньори в управлението поискаха държавният глава да разсекрети разговорите от Консултативния съвет по национална сигурност от 10 януари по темата Северна Македония. Според държавния глава още тогава България е трябвало да работи за подписването на протокола със Скопие, в който да се гарантира и разрешаването на културните, историческите и образователните различия.

Следващите консултации бяха с партньорите на правителството в оставка от „Демократична България“. Последни за консултации при президента бяха от „Възраждане“.

Предстои президентът да насрочи дата за връчване на първия проучвателен мандат.

Очаква се Радев да се върне от посещение в Испания и веднага след това да връчи първият мандат за съставяне на правителство на ПП. Те ще имат 7 дни да решат ще съставят ли такова или ще върнат папката за опит и на ГЕРБ.

Думата „избори“ отстъпи място на думата „диалог“ в коментарите на политиците, които днес участваха в консултациите при президента преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От „Има такъв народ“ начертаха политическото бъдеще без Кирил Петков и Асен Василев в кабинет от професионалисти за 1 година. От „Демократична България“ са на мнение, че трябва да се работи за ново правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. Само „Възраждане“ се обявиха за предсрочни избори.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img