31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Илияна Йотова: Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато финансов министър е Росица Велкова

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

България не е пред фалит, няма опасност за споразумението с Международния валутен фонд и необходимост от нов дълг. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост в Технически университет – София на честването на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство.

„Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато работи служебният кабинет и финансов министър е Росица Велкова. Всеки тълкува сигналите както иска, използва ги като оръжие срещу политическите си опоненти. Но квалификациите не правят чест на нито един политик“, подчерта Йотова.

На въпрос за по-дългосрочен лош сценарий за финансовото състояние на държавата при липса на редовен кабинет, вицепрезидентът заяви:

„Не искам да правя прогнози, че няма да има редовен кабинет. Позицията на президентската институция винаги е била категорична – като парламентарна република България трябва да има редовно правителство, избрано от Народното събрание“.

Изнесените данни от Министерство на финансите Йотова определи като предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който служебният кабинет подготвя проект на бюджета за 2023 г.

„Още в първите си дни новият парламент трябва да приеме бюджета за 2023 г., необходим за всички“, каза още вицепрезидентът, цитирана от администрацията на президентската институция.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img