33 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Гълъб Донев за Бюджет 2023: Споделяме общото убеждение за дефицит до 3%

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Служебното правителство споделя общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%. Как да се намали дефицитът от 6,4% на 3% е задача на народните представители. Това заяви премиерът Гълъб Донев в началото на извънредното заседание на Министерския съвет, на което правителството разгледа изготвения от него проект за Бюджет 2023.

Донев предупреди, че превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнесът.

„В днешния ден няма по-важен въпрос от този за бюджета на държавата. Споделяме общото убеждение за дефицит под 3%. Как да се намали от 6,4% до 3% е задача на народните представители. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като идеите ни за приходни мерки не бяха приети, отговорно и разумно е да представим пред Народното събрание бюджет, разработен по сега действащото законодателство. Превръщането на процедурата в хватка за печелене на време е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнесът. Оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 г. ще говорят за истинските намерения“, каза служебният министър-председател.

Днес изтича срокът, в който служебното правителство трябва да внесе бюджетните закони в Народното събрание. Очаква се това да стане веднага след като те бъдат одобрени от Министерския съвет.

Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по предложените текстове.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img