20.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Гълъб Донев: Надявам се кабинетът „Габровски“ да бъде избран и България час по-скоро да има правителство

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Служебният премиерът Гълъб Донев заяви, че се надява утре предлаганият от проф. Николай Габровски проектокабинет да бъде избран от 48-ото Народно събрание.

„От повече от два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно правителство. Надявам се това, което като проектосъстав на кабинета предложи проф. Габровски, а това са едни хора, които са подбрани като професионалисти в своята сфера, да бъдат избрани и час по-скоро България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, които я съпътстват във вътрешен и международен план“, каза той.

Министър-председателят коментира и предлаганото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на газа с 40% от януари. Според него правителството няма какво да направи в този случай, тъй като цената се формира спрямо търговските закони.

По думите на Донев, и с 40% увеличение, цената ще остане в границите на това, което бизнесът е определил като поносимо.

„Цената на газа не е прерогатив на нито едно правителство, а зависи от търговските закони, които действат и зависи и от международния пазар и всички параметри, които я формират. Правителството не би могло да се намесва, но направихме така, че да има открити, прозрачни и предвидими процедури и виждате, че цената падна под историческите 160 лв. на 140 лв. Това повишение, което е в момента е съобразено с търговската конюнктура“, каза Донев.

Той коментира и протестите на служителите на Министерство на външните работи като изрази надежда утре голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени.

„Това не е работа на служебно правителство. Проблемът е, че години назад правителствата са неглижирали проблемът с доходите не само с централната администрация, но и в местната“, каза той.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img