25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Габриел: Присъединяването към ОИСР е възможност за подобряване на публичните политики на страната

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Мария Габриел председателства заседание на постоянния Междуведомствен координационен механизъм (МКМ) за присъединяване на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Първата среща на МКМ в новия състав на правителството се състоя в Министерството на външните работи, с участието на ресорни заместник-министри и експерти от ведомствата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В рамките на дневния ред беше извършен преглед на състоянието на процеса на присъединяване на България към ОИСР, който навлиза в активната фаза на техническите оценки от отделните кометите на Организацията.

Вицепремиерът Габриел благодари на институциите за свършената до момента огромна работа, като отбеляза, че запазването на доброто темпо изисква максимална мобилизация. Подчерта, че процесът на присъединяване към ОИСР е възможност за страната ни да подобри ефективността на публичните политики в съответствие с най-високите стандарти. Крайната цел е не просто членство в ОИСР, а усъвършенстване на законодателството и практиките във важни области като публично управление, околна среда, борба с корупцията, защита на конкуренцията, цифрова икономика, инвестиции, образование и други.

Обсъдено беше предприемането на допълнителни мерки за укрепване на координацията и активното участие на България в заседанията на комитетите и работните групи на ОИСР. Със стартирането на процеса на присъединяване страната ни получи възможност да участва в работата на всички работни формати на ОИСР, което е възможност България да дава своя принос в изработването на решения на глобалните предизвикателства.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img