26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

ЕК отново изразява подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство за приемането на България и Румъния в Шенген възможно най-бързо тази година. Това се казва в доклад за състоянието на Шенгенското пространство, който Европейската комисия представи днес. Според ЕК Румъния и България винаги са били основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген и затова е крайно време ЕС да изпълни ангажимента си да предостави на двете държави-членки пълноправно членство в Шенгенското пространство.

Еврокомисията отново подчертава, че двете държави са технически готови се присъединят към Шенгенското пространство. В доклада се припомнят резултатите от доброволните мисии, проведени в България и Румъния през октомври-ноември 2022 г., които са потвърдили, че двете страни продължават да отговарят на необходимите условия за прилагане на шенгенското законодателство и прилагат най-новите достиженията на пространството за свободно движение.

В доклада на ЕК се казва още, че чакането по границите води до дълги опашки от превозни средства и камиони, до увеличаване на разходите, намалена конкурентоспособност за бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туристическия сектор. Несигурността, свързана със закъсненията на границите и административната тежест, може да обезсърчи чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социално сближаване между държавите членки, смятат експертите на ЕК. Според тях има и екологични анализи, които сочат, че годишно се отделят 46 000 тона CO₂ поради непремахването на контрола по вътрешните граници.

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img