26.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Долната камара на испанския Конгрес обсъжда вот на недоверие към правителството

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Днес в Долната камара на испанския Конгрес започва обсъждането на вота на недоверие към правителството на Педро Санчес. Той е внесен от крайнодясната партия „Вокс“, но ще бъде официално представен от независимия политик Рамон Тамамес.

Вотът на недоверие ще се гласува в сряда сутринта, но според политическите анализатори няма шанс правителството да падне, тъй като на този етап само от „Вокс“ са обявили, че ще го подкрепят. Те обаче имат 52-ма депутати в 350 -местния Конгрес, което на практика прави невъзможно прокарването му, тъй като е необходимо абсолютно мнозинство от 176 депутати.

Според испанската конституция, ако евентуално вотът мине, правителството трябва незабавно да подаде оставка пред краля и мястото на премиера ще се заеме от 89-годишния вносител Рамон Тамамес, който трябва да сформира следващия кабинет. Това ще е шестият вот на недоверие от 1980 година насам, като само този през 2018-та беше успешен и тогава премиерът консерватор Мариано Рахой бе принуден да подаде оставка, а на неговото място дойде сегашния Педро Санчес.

Това е вторият вот на недоверие внесен от „Вокс“ към Санчес, като първият през октомври 2020 не успя да мине. Тогава дори опозиционната Народна партия гласува „против“ вота. Сега се очаква те да се въздържат при броенето на гласовете.

Говорителят на правителството Изабел Родригес увери, че изпълнителната власт отдава голямо значение на внесения вот на недоверие, допълвайки, че той ще послужи за противопоставяне на „двата модела на управление на страната“, този на кабинета на Педро Санчес и този на крайната десница.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img