31.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

ДФ „Земеделие“ изплаща 213 млн. лв. помощ на фермерите

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати днес на фермерите държавната помощ за преодоляване на негативните последици от войната в Украйна. Бюджетът по помощта е в размер на 213 млн. лв.

Предвидено е собствениците на едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства да получат 102 млн. лв. подпомагане заради войната в Украйна, като най-висока е ставката за биволи и млечни крави под селекционен контрол – по 230 лв. на животно, по 27 лв. е помощта за овцете, по 50 лв. за конете и по 10 лв. за пчелно семейство.

За производителите на  плодове и зеленчуци са предвидени 111 млн. лв., като на подпомагане подлежат както най-отглежданите у нас градински плодове и зеленчуци, така и оранжерийна продукция, лозя, гъби, рози и тютюн.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро, но вчера от агроведомството обявиха, че в средата на май ще има допълнителен прием за стопани, които не са успели да си подадат документите си в началото на април или пък са достигнали тавана на помощта, тъй като очакваме разрешение от Брюксел за надвишаване тавана на разрешената помощ.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img