22.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Държавите от ЕС имат пълното право да определят с какви енергийни източници ще постигнат целите на ЕС за опазване на природата, заяви Фон дер Лайен

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Държавите от ЕС имат пълното право да определят с какви енергийни източници ще постигнат целите на ЕС за опазване на природата. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за журналистите от Европейския нюзрум – обща платформа на европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Общата ни цел е производството на енергия да не замърсява повече природата след 2050 г., уточни тя. Попитана дали това включва определянето на ядрената енергия като „чиста“, Фон дер Лайен уточни, че преговорите по този въпрос продължават.

Преди месеци Украйна беше в състояние да изнася ток за ЕС, а сега внася. Това доказва, че европейският енергиен пазар е застраховка срещу кризи, обобщи тя. Фон дер Лайен съобщи, че подготвяните промени на пазара на ток предвиждат драстично намаление на влиянието на цените на газа върху стойността на електричеството. Целта е ниските цени на енергията от възобновяеми източници да бъдат усетени от потребителите, добави тя.

По нейните думи тази седмица ЕК ще представи предложения, свързани с улесняването на „чистото“ производство. Това производство е ключово, за да се постигнат целите за намаляване на вредите за околната среда и за ускоряване на цифровизацията. Стойността на този пазар ще се утрои до 2030 г., миналата година наблюдавахме увеличение с 30 на сто – до един трилион евро, посочи Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че ЕК предвижда ускоряване на процеса по издаване на разрешителни за развитие на подобни производства и технологии. Предлагаме или осигуряване на държавна помощ, или европейско финансиране, поясни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен допълни, че се очакват и предложения, свързани с осигуряването на суровини. Частично сме много зависими от една държава за важните суровини, трябва да разнообразим доставките, без които преходът към чиста и цифровизирана икономика е невъзможен, уточни председателят на ЕК. Фон дер Лайен допълни, че е необходимо повече изделия, например батериите, да се преработват, а да не се изхвърлят. 

За вноса на суровини трябва да работим с единомишленици по отношение на опазването на околната среда, например с Канада, заяви тя. За ЕС е важно да намали заплахите от Китай, но не и да се откъсва от тази страна. Не искаме да бъдем зависими така, както зависихме от Русия за изкопаемите горива. Не желаем да бъдем зависими от вноса на суровини, затова се насочваме към съмишленици. Важно е да работим с Пекин срещу глобалното затопляне и промените в околната среда. Искаме равнопоставеност, честен достъп до китайския пазар за европейските дружества, както и за китайските – до пазара на ЕС. Необходима е прозрачност за субсидиите, авторските права трябва да бъдат спазвани, посочи председателят на ЕК.

Източник: Николай Желязков, БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img