Д-р Любомир Кулински в ефира на БНТ: Контролът върху млечните продукти е засилен, нарушенията се санкционират

Д-р Любомир Кулински

1 806 са проверените обекти само през месец януари 2025 г.

Директорът на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Любомир Кулински взе участие в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ), където коментира качеството на предлаганите млечни продукти на пазара, включително сиренето и начините за разграничаване на оригиналните продукти от имитиращите. По време на участието си той представи актуални данни за наличието на имитиращи млечни продукти, осъществявания контрол от страна на БАБХ и предприетите мерки при констатиране на нарушения.

Актуална ситуация с имитиращите млечни продукти

Към момента на територията на страната оперират 24 одобрени предприятия, които произвеждат имитиращи продукти, съдържащи мляко. По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за 2024 г. са произведени общо 13 000 тона имитиращи млечни продукти, от които:

· 8 020 тона са реализирани в България;

· 3 585 тона са разпространени в други държави членки на ЕС;

· 1 395 тона са изнесени за трети страни, сред които: САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Великобритания, Израел, Сърбия, Черна гора, Молдова и Австралия.

Контрол върху млечните продукти и установени нарушения

През януари 2025 г. БАБХ провери 1 806 обекта за обществено хранене за спазване на изискванията при търговия с имитиращи продукти. Установени бяха случаи на липса на задължително обозначение „Имитиращ продукт“ и некоректно деклариране на съставките в менютата. В резултат на проверките бяха наложени 103 предписания и съставени 17 акта за установяване на административно нарушение. Предприятията производители, при които са установени нарушения, са подложени на засилен мониторинг.

От 2017 г. БАБХ системно извършва проверки за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини в млечни продукти, като част от "Националната програма за контрол на качествените характеристики на храните". 

През 2024 г. БАБХ извърши множество лабораторни изпитвания за количествено определяне на трансмастни киселини в имитиращи продукти, съдържащи мляко. Взетите проби от активни предприятия бяха изпратени за анализ в лаборатория AGES, Австрия. Резултатите не показаха отклонения, което доказва, че законовите изисквания се спазват и не се влагат хидрогенирани и частично дехидрогенирани палмови мазнини.

Стандартизиране на млечните продукти

Стандартизацията е ключов процес в производството на млечни продукти. При него се гарантира оптималното съдържание на мазнини в крайния продукт. В тази връзка Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съвместно с Българския институт по стандартизация (БИС), стартираха процедура за изменение на стандартите за млечни продукти. През септември 2024 г. БИС публикува новите версии на стандартите:

· БДС 12:2024 – Кисело мляко по БДС;

· БДС 15:2024 – Бяло саламурено сирене по БДС.

БАБХ продължава да осъществява строг контрол върху млечните продукти на пазара, за да гарантира тяхното качество и безопасност за потребителите. Организацията призовава гражданите да бъдат внимателни при избора на млечни продукти и да следят за коректното им етикетиране.

Източник: БАБХ/ Фотокредит: БНТ