25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Британският премиер обеща увеличение на разходите за отбрана с близо 5 млрд. паунда

- Реклама -spot_imgspot_img
- Рекласма -spot_imgspot_img

Британският премиер Риши Сунак обеща да увеличи разходите за отбрана с близо 5 милиарда паунда през следващите две години за справяне със заплахата от враждебни държави като Китай и Русия.

Риши Сунак направи това изявление в Калифорния, където пристигна за среща с американския президент Джо Байдън и австралийския премиер Антъни Албанезе за уточняване на подробностите по новото тристранно споразумение за отбрана АУКУС, което включва доставка на ядрени подводници за Австралия.

Очаква се сумата за инвестициите в страната да бъде потвърдена по-късно днес, когато Риши Сунак ще изложи официално новата британска стратегия във външната политика и отбраната.

Пактът АУКУС бе сключен между Съединените щати, Великобритания и Австралия през 2021 година, като част от общите усилия да се противодейства на китайската военна мощ в Индийско-Тихоокеанския район.

Според наличната информация, Австралия може да избере да построи модифицирана версия на британската подводница клас Astute, като междувременно, докато трае производството, получи до 5 американски подводници клас Virginia.

От Даунинг стрийт съобщиха, че 3 милиарда паунда от предвиждания пакет допълнителни разходи ще бъдат заделени за финансирането на пакта, включващо увеличение на промишлената инфраструктура и обслужване и поддръжка на британските подводници.

Останалите близо 2 милиарда ще отидат за замяна на оръжията, изпратени в Украйна и за подобряване на инфраструктурата за производство на боеприпаси на Обединеното кралство.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_img
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
- Реклама -spot_img
Related news
- Реклама -spot_img